דיאטת סלטים

כולם יודעים שסלט זה המאכל האולטימטיבי לדיאטה, נכון? ככה מזהים מישהו בדיאטה, הוא אוכל סלט. אבל לפעמים גם בסלטים יכולים להסתתר מוקשים.

ממה להיזהר?

בסלט קיסר למשל יש רוטב שעשוי עם אנשובי נוטף שמן, גבינה, קרוטונים וכו'. מבחינה קלורית זה כמו לאכול מנה הרבה יותר עשירה מסלט. העובדה שזה בכל זאת סלט מבלבלת הרבה אנשים. רוב הסלטים מכילים רטבים שיש בהם שמן, מיונז, ועוד דברים משמינים.

אז מה נחשב סלט מתאים לדיאטה?

סלט בריא מכיל מגוון גדול של ירקות, אפשר מעט פירות – בעיקר פירות חמוצים כגון פירות יער – ובעיקר ירק. מומלץ להתמקד בירק בעל צבע ירוק כמה שאפשר. הצבע הירוק הכהה מצביע על העובדה שהירק מכיל הרבה ויטמינים ומינרלים חיוניים. דוגמאות לכך הן ברוקולי, פטרוזיליה, שמיר, תרד טרי וכו'. אפשר גם להעשיר את הסלט עם ירקות קלויים על הגריל – שוב, כמובן ללא שמן.

כדי לקבל סלט עשיר ומשביע שמתאים לארוחת צהריים אפשר להוסיף לו חלבון רזה שגם מוסיף טעם וגם משביע. דוגמאות לכך הן טונה במים, גבינה לבנה 0.5%, חזה עוף או הודו צלוי על הגריל ללא שמן או ביצה.

כדי לתבל את הסלט וגם לקבל מנה של שמן בריא וטוב אפשר להוסיף לו קצת אבוקדו, אגוזי מלך קצוצים או פקאן קצוץ וכמובן לימון. אמנם לשמן זית יש שם של שמן בריא וטוב, אבל יש לזכור שזה בכל זאת שמן, כלומר קלוריות מרוכזות.

הכוכבים בסלט

הכוכבים הראשונים – עלים: ככל שהעלים כהים יותר כך הם מכילים יותר חומרים מזינים שהגוף צריך כדוגמת ויטמינים ומינרלים.

חסה – אמנם עלה החסה הוא בצבע ירוק בהיר, אבל התכונות שמפצות על כך הן ערך קלורי נמוך, נפח רק שמשביע גם את העין וגם את הקיבה, וכמובן, העובדה שהחסה טעימה.

עלי בייבי מגוונים – תוספת מעולה לסלטים. גם בריאותית וגם מבחינת נפח.

עלי תרד טרי – בריא מאוד, מכיל חלבון צומח וברזל וטעים גם חי. מומלץ להשתמש בעלי תרד צעירים.

צמחי תבלין – פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, עירית, עלי סלרי, בצל ירוק, בזיליקום וכו'. צמחי תבלין מלאי חומרים מזינים ובעיקר בטא-קרוטן שנחוץ כדי לנקות את הגוף מרעלים ונותן זריקת חיות לתאים.

הכוכבים השניים – ירקות צבעוניים. ככל שהסלט צבעוני יותר, כך הגוף שלך מקבל מגוון רחב יותר של חומרים מזינים. כל צבע מעיד על כך שהירק מכיל ויטמינים ומינרלים שונים שלא קיימים בירקות מצבע אחר. לצבע אדום אשר להוסיף עגבניות או גמבות אדומות. לצהוב/כתום כמובן הגזר הוא הכוכב וגם גמבה צהובה (במקרה של גמבה דווקא הצבע הירוק מעיד על פחות חומרים מזינים כי פלפלים ירוקים הם פשוט פלפלים אדומים או צהובים שעדיין לא הבשילו – כלומר, לא קיבלו את מלוא החומרים המזינים שהם היו יכולים לקבל. את הצבע הירוק כמובן מוסיפה הרשימה של הכוכב הראשון, לצבע סגול, כרוב סגול פשוט מצוין, ולצבע לבן אפשר להוסיף בצל, שומר, נבטים שעשירים בוויטמינים ומינרלים וכמעט ואין להם ערך קלורי או קולורבי (אמנם הוא ירוק בהיר אבל הוא כל-כך בהיר שהוא שייך לקטגוריית הלבנים).

ישנם מספר ירקות צבעוניים שמומלץ להימנע מהם או לצמצם את הכמות כי הם מכילים מספר רק של קלוריות. דוגמה לכך הא תירס (מכיל עמילן), סלק (מכיל סוכר) ולבבות ארטישוק (ערך קלורי גבוה).

הפירות שמומלצים כתוספת לסלט כוללים פירות יער, תפוזים, תפוחים או אגסים. הם מכילים מגוון גדול של ויטמינים ומינרלים, פירות היער מכילים נוגדי חמצון רבים והפירות האלה לא מכילים הרבה קלוריות.

הכוכבים השלישיים – חלבון רזה: כדי שהסלט יהיה משביע, עשיר והכי חשוב בריא ונכון מבחינה תזונתית, יש להוסיף לו מנה של חלבון רזה. טונה במים, חזה עוף צלוי, גבינה רזה, יוגורט רזה (שמשמש בתור רוטב מצוין) או ביצה מעשירים את הסלט ונותנים לגוף את זריקת החלבונים שהוא צריך.

בתיאבון ודיאטה נעימה, בריאה ומגוונת